Συχνές Ερωτήσεις Έχετε ερωτήσεις; Έχουμε τις απαντήσεις.

Σπουδές στην Αγγλία – Που Θα Μείνω;


Φοιτητικές εστίες

Η καλύτερη λύση, για τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον είναι να μείνετέ στην φοιτητική εστία του πανεπιστημίου. Τα καλά πανεπιστήμια θα σας εγγυηθούν μια θέση ειδικά για τον πρώτο χρόνο, το αν θα μείνετε και μετά είναι δική σας απόφαση αρκεί να κάνετε την κράτηση σας έγκαιρα! Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα πανεπιστήμια που βρίσκονται σε περιοχές που παρουσιάζεται έλλειψη κατοικιών με αποτέλεσμα οι φοιτητές μετά το πρώτο έτος να είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν σπίτι στην ελεύθερη αγορά. Ιδιαίτερα δημοφιλείς περιοχές γύρω από το Λονδίνο και το Μάντσεστερ προσφέρουν πολλές επιλογές στη διαμονή τόσο σε εστίες του πανεπιστημίου όσο και σε ιδιωτικές εστίες που συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια.


Πόσο κοστίζει;

Η διαμονή στις φοιτητικές εστίες δεν είναι δωρεάν, ο φοιτητής πληρώνει κάποιο μικρό ενοίκιο που καλύπτει το κόστος επένδυσης και λειτουργίας του χώρου και συνήθως σε αυτό το ενοίκιο περιλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί αλλά και η πρόσβαση στο internet. Το ενοίκιο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το ενοίκιο της ελεύθερης αγοράς.


Υπάρχουν θέσεις για όλους;

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα Βρετανικά πανεπιστήμια προσελκύουν μεγάλο αριθμό φοιτητών από το εξωτερικό έχουν κάνει τις ανάλογες επενδύσεις ώστε να υπάρχουν θέσεις σχεδόν για όλους!


Πώς είναι τα δωμάτια;

Τα δωμάτια είναι ατομικά και έχουν ικανοποιητικό μέγεθος για τις φοιτητικές ανάγκες, συνήθως μοιράζονται μια κουζίνα και δυο λουτρά με άλλα τρία έως πέντε δωμάτια ενώ υπάρχουν και δωμάτια με ατομικό μπάνιο ή ακόμα και μικρά στούντιο.


Η ποιότητα διαμονής;

Σε γενικές γραμμές η ποιότητα διαμονής είναι καλή, υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για την λειτουργία που μπορείτε να καλέσετε ακόμα και τις βραδινές ώρες αν υπάρχει ανάγκη, υπάρχουν ώρες κοινής ησυχίας που τηρούνται, ενώ απαγορεύεται η πολύ δυνατή μουσική αλά και οι ασχολίες που προκαλούν υπερβολικό θόρυβο.


Μπορώ να διακοσμήσω το δωμάτιο μου σύμφωνα με το γούστο μου;

Φυσικά και μπορείτε αρκεί να μήν βάψετε τοίχους και να μήν προξενήσετε ζημιές γιατί στο τέλος του χρόνου θα σας ζητηθει να τις πληρώσετε. Το ίδιο ισχύει και για όποια ζημια τύχων προκαλέσετε. Προσοχή λοιπόν!


Μπορώ να έχω κατοικίδιο ζώο;

Δεν μπορείτε κυρίως για λόγους υγιεινής!


Μπορώ να φιλοξενήσω κάποιον φίλο ή συγγενή;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ναι, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και βέβαια για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να δηλώσετε το όνομα του.


Να νοικιάσω σπίτι εκτός πανεπιστημίου;

Είναι και αυτό μια λύση, μπορείτε να νοικιάσετε σπίτι ή δωμάτιο σε σπίτι και να μειώσετε ακόμα περισσότερο το κόστος ειδικά εάν πρόκειται να για δύο ή περισσότερα άτομα. Πολλές φορές αυτό σας αναγκάζει να σπαταλάτε και αρκετό χρόνο για συντήρηση, πληρωμη λογαριασμών και άλλες υποχρεώσεις. Το πανεπιστήμιο συνήθως μπορεί να σας δώσει μια λίστα με μεσίτες ενώ θα σας δώσει και νομικές συμβουλές. Η ενοικίαση δωματίου σε σπίτι ενδείκνυται σε φοιτητές με χαμηλό budget.