Συχνές Ερωτήσεις Έχετε ερωτήσεις; Έχουμε τις απαντήσεις.

Σπουδές στην Αγγλία – Πόσο Κοστίζει – Σύγκριση με την Ελλάδα


Οι σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι ακριβές!

Μπορεί τα δίδακτρα των προπτυχιακών σπουδών για απόκτηση πτυχίου BA – Bsc ή BEng – MEng να μην είναι πλέον δανειοδοτούμενα, όμως πλεόν οι σπουδές επιδοτούνται και από Ελληνικές Τράπεζες. Τα πανεπιστήμια έχουν προσαρμόσει τα δίδακτρα τους σε πόσα σχεδόν ίδια με αυτά που πληρώνουν οι Βρετανοί φοιτητές (Home fees) και προσφέρουν Υποτροφίες και Εκπτώσεις.

Εάν κάποιος επιλέξει τις σπουδές στην Ελλάδα και με δεδομένο οτι η πλειοψηφία των φοιτητών σπουδάζει σε πόλη διαφορετική απο την μόνιμη κατοικία τους, μια Ελληνική οικογένεια επιβαρύνεται περίπου με 35.000 – 40.000 ευρώ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ “ΔΩΡΕΑΝ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Με την σωστή επιλογή Πόλης – Πανεπιστημίου οι σπουδές στο Εξωτερικό δε θα σας κοστίσουν παραπάνω σε καμία περίπτωση.

Σπουδές στην Ελλάδα – Σπουδές στο Εξωτερικό Μια συγκριση εξόδων

Εδώ και χρόνια υπάρχει ένας μύθος, σύμφωνα με τον οποίο οι σπουδές στην Ελλάδα είναι δωρεάν ενώ στο εξωτερικό κοστίζουν. Αυτό φυσικά αν το αναλύσουμε ήταν, είναι, και παραμένει μύθος. Με εξαίρεση κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου γενικότερα η “αγορά” είναι πάρα πολύ ακριβη οι Σπουδές ακόμα και στην Ελλάδα κοστίζουν αρκετά. Για ένα φοιτητή που σπουδάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η διαμονή για παράδειγμα κοστίζει από μεταξύ 100 και 140 λιρών την εβδομάδα, αυτό σε ένα συμβόλαιο 42 εβδομάδων μεταφράζεται σε 4200 με 5800 το ακαδημαϊκό έτος με όλα πληρωμένα, τα οποία μπορούν άνετα να καλυφθούν με part time εργασία. Εν αντίθεσή στην Ελλάδα η ενοικίαση ενός σπιτιού μαζί με όλα τα έξοδα (ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση) κοστίζει περίπου 600 – 700 ευρώ τον μήνα άρα 8000 – 9000 ευρώ τον χρόνο. Το φαγητό, οι μετακινήσεις με ΚΤΕΛ, σιδηρόδρομο ή αυτοκίνητο είναι ποιο συχνές και άρα και αυτές κοστίζουν, ενώ πολλές φορές σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε το κόστος (πολύ συνηθισμένο) της αγοράς αυτοκινήτου που συνεπάγεται ασφάλεια τεκμήρια και τέλη κυκλοφορίας. Έτσι κάπως συμπεραίνουμε ότι οι σπονδές στην Ελλάδα δεν θα κοστίζουν ποτέ κάτω από 1000 ευρώ τον μήνα αν κάποιος σπουδάζει σε τόπο μακριά από την μόνιμη κατοικία του.

Αυτά βέβαια ισχύουν για την Ελλάδα με δεδομένο οτι δεν πληρώνει κανείς δίδακτρα γιατί σε αυτή την περίπτωση το συνολικό κόστος τουλάχιστον διπλασιάζεται.


Πως όμως μπορούμε να κάνουμε τις Σπουδές μας ακόμα φθηνότερες:

  • Με μια μικρή έρευνα μπορεί κανείς να εντοπίσει πανεπιστήμια με δίδακτρα στα επίπεδα των προηγουμένων ετών, και σχεδόν ίδια με αυτά που πληρώνουν οι Βρετανοί Φοιτητές δηλαδή κοντά στις 9000 λίρες.
  • Επιλέγοντας περιοχές με χαμηλό κόστος διαβίωσης, και κάνοντας μια συγκρατημένη φοιτητική ζωή, θα μπορέσετε να σπουδάσετε με μια μικρή υποστήριξη από την οικογένεια χωρίς το φοιτητικό δάνειο
  • Πολλά Πανεπιστήμια διαθέτουν προγράμματα με Αμειβόμενη Πρακτική (Sandwich Course, Placement Year, Year in Industry), αν προτιμήσετε την επιλογή αυτή, τον τρίτο χρόνο θα έχετε την δυνατότητα να έχετε το δικό σας εισόδημα αλλά και πολλές πιθανότητες μόνιμης θέσης μετά το τέλος των σπουδών
  • Εργασία part-time παράλληλα με τις Σπουδές σας. Σύμφωνα με τον νόμο οι Φοιτητές μπορούν να εργάζονται έως και 20 ώρες την εβδομάδα. Υπολογίζοντας λοιπόν εργασία 20 ωρών με το κατώτερο ωρομίσθιο των 10 λιρών την ώρα έχουμε ένα μίνιμουμ εισόδημα περίπου 800 λιρών την εβδομάδα το οποίο μπορεί να μας καλύψει το κόστος διαβίωσης αλλά και μέρος των διδάκτρων. Σύμφωνα με έρευνες των πανεπιστημίων η πλειοψηφία των φοιτητών εργάζονται.
  • Τέλος, με την εγγραφή σας θα μπορέσετε να διεκδικήσετε και πολλές από τις οικονομικές παροχές (Bursaries) και υποτροφίες (Scholarships) που όλα τα Πανεπιστήμια προσφέρουν, με αποτέλεσμα το ετήσιο κόστος Διδάκτρων να κατέβει κι άλλο.

Είναι ακριβή η ζωή στην Μεγάλη Βρετανία

Το κόστος ζωής δεν είναι ακριβότερο από ότι στην Ελλάδα! Πολλά πράγματα είναι φθηνότερα, βέβαια όχι όλα. Τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στους φοιτητές ενώ στα περισσότερα μουσεία αλλά και σε κινηματογράφους και θέατρα οι φοιτητές πληρώνουν παιδικό εισιτήριο.


Μπορώ να βρω δουλειά εύκολα;

Αν το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε αστικό κέντρο και έχει σχετικές διασυνδέσεις με την αγορά είναι πολύ εύκολο να βρείτε δουλειά, το γραφείο ευρέσεως εργασίας του πανεπιστημίου θα σας βοηθήσει και θα σας δώσει και νομικές πληροφορίες που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.

Να σημειωθεί οτι η η φοιτητική VISA μας δίνει το δικαίωμα εργασίας για 2 χρόνια μετα την ολοκλήρωση των σπουδών μας πράγμα το οποίο είναι ευκαρία επαγγελματικής αποκατάστασης. Περισότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο Graduate Visa