Συχνές Ερωτήσεις Έχετε ερωτήσεις; Έχουμε τις απαντήσεις.

Πόσο Κοστίζει;


Οι σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι ακριβές!

Τα δίδακτρα των προπτυχιακών σπουδών για απόκτηση πτυχίου BA – Bsc ή BEng – MEng είναι επιδοτούμενα, αρχίζουν να πληρώνονται μετά την αποφοίτηση και εφόσον το ετήσιο εισόδημα του αποφοίτου ξεπεράσει κάποιο συγκεκριμένο όριο. Το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται ο απόφοιτος είναι το επιτόκιο της τράπεζας της Αγγλίας που επιβαρύνεται από τα έξοδα λειτουργίας τους οργανισμού. Αν το δάνειο δεν αποπληρωθεί σε μια περίοδο 30 ετών διαγράφεται! Τα δίδακτρα ανέρχονται για τα περισσότερα προγράμματα στο ποσό των 9.250 λιρών.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές για πάρα πολλά χρόνια δεν είχαν καμία επιδότηση ΟΜΩΣ από τον Σεπτέμβριο του 2016 το Βρετανικό Δημόσιο, με μία γενναία απόφαση, επιδοτεί τις σπουδές και σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τρόπο αντίστοιχο τον προπτυχιακών. Έτσι ο κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να λάβει φοιτητικό δάνειο μέχρι και 10.000 λίρες ανεξάρτητα από το κόστος των σπουδών, το ποσό αυτό μπορεί να το διαχειριστεί όπως ο ίδιος νομίζει για δίδακτρα ή και διαμονή


Είναι ακριβή η ζωή στην Μεγάλη Βρετανία

Το κόστος ζωής δεν είναι ακριβότερο από ότι στην Ελλάδα! Πολλά πράγματα είναι φθηνότερα, βέβαια όχι όλα. Τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στους φοιτητές ενώ στα περισσότερα μουσεία αλλά και σε κινηματογράφους και θέατρα οι φοιτητές πληρώνουν παιδικό εισιτήριο.

Με την σωστή επιλογή Πόλης – Πανεπιστημίου οι σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία δε θα σας κοστίσουν παραπάνω από το να σπουδάσετε στην Ελλάδα σε μια πόλη εκτός του τόπου μονίμου κατοικίας σας!!!


Πώς μπορώ να χρηματοδοτήσω τις σπουδές μου;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  • Τραπεζικό δάνειο, πολλές τράπεζες παρέχουν ειδικά χαμηλότοκα φοιτητικά δάνεια που αποπληρώνονται κατά την διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.
  • Part -time εργασία, αν είστε διατεθειμένοι να συνδυάσετε τις σπουδές με εργασία τότε όχι μόνο θα καταφέρεται να καλύψετε ένα μέρος των εξόδων σας αλλά και θα αποκτήσετε πολύτιμη εργασιακή εμπειρία για το βιογραφικό σας. Μπορείτε να υπολογίζετε σε περίπου 20 ώρες part-time εργασίας την εβδομάδα με αμοιβή που ξεκινά από 7 λίρες την ώρα, όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια έχουν κέντρα εύρεσης εργασίας, ρωτήστε!
  • Πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν την δυνατότητα εργασίας είτε σε γραφείο του πανεπιστημίου είτε στις φοιτητικές εστίες. Αν είστε μεταπτυχιακός φοιτητής, με καλό βαθμό στο πρώτο σας πτυχίο, κάποια ιδιωτική επιχείρηση (συνεργαζόμενη με το πανεπιστήμιο ή όχι) μπορεί να χρηματοδοτήσει τις σπουδές σας με την προϋπόθεση ότι θα εργαστείτε για αυτήν μετά την ολοκλήρωση τους.
  • Αν είστε εργαζόμενος τις μεταπτυχιακές σπουδές σας σε συγκεκριμένο τομέα μπορεί να χρηματοδοτήσει ο εργοδότης σας.

Μπορώ να βρω δουλειά εύκολα;

Αν το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε αστικό κέντρο και έχει σχετικές διασυνδέσεις με την αγορά είναι πολύ εύκολο να βρείτε δουλειά, το γραφείο ευρέσεως εργασίας του πανεπιστημίου θα σας βοηθήσει και θα σας δώσει και νομικές πληροφορίες που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.