Αυτή είναι πράγματι μια δύσκολη ερώτηση καθώς οι λίστες που κυκλοφορούν είναι πολύ γενικές και παρουσιάζουν μια γενική εικόνα. Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ οι στατιστικές μας δείχνουν μια γενική εικόνα, κάποια πανεπιστήμια όμως είναι πολύ καλά σε κάποιους τομείς και λιγότερο καλά σε κάποιους άλλους άσχετα από την θέση τους στην γενική κατάταξη.
Διαβάστε τα ενημερωτικά έντυπα δείτε τα προφίλ των μαθημάτων και των καθηγητών αλλά και το τι έχουν επιτύχει. Δείτε εάν τα προγράμματα είναι accredited από όπως BPS, RIBA, ACCA, CMA. Στείλτε e-mail στον υπεύθυνο καθηγητή του προγράμματος ζητώντας του περισσότερες πληροφορίες αν χρειάζεστε αλλά και για να δείτε πόσο προσιτός και συνεργάσιμος είναι.
Εξαρτάται από το τι ζητάτε, σίγουρα ένα πανεπιστήμιο κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο θα σας δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες για εύρεση part-time εργασίας πάνω στην ειδικότητα σας ενώ θα έχει και καλύτερη εξυπηρέτηση από το συγκοινωνιακό δίκτυο. Επίσης αν κάποιο πανεπιστήμιο συνεργάζεται με κάποια τοπική βιομηχανία τότε αυτό του δίνει μεγάλο πλεονέκτημα για κάποιες ειδικότητες.
Πολλοί έχουν την τάση να ξεχωρίζουν το Λονδίνο και τις γύρω περιοχές από την υπόλοιπη Αγγλία και δεν έχουν άδικο, η μητρόπολη έχει έναν ιδιαίτερο πολυεθνικό χαρακτήρα που σε κάνει να αισθάνεσαι “πολίτης του κόσμου”.
Πολλοί λένε πως δέν υπάρχουν καλά και κακά πανεπιστήμια αλλά προγράμματα που άλλοτε μας ταιριάζουν και άλλοτε όχι, με αντίστοιχα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τις σπουδές μας όσο και για την άποψη που θα σχηματίσουμε για το πανεπιστήμιο μετά την αποφοίτηση μας!
Η έννοιες καλό και κακό είναι απόλυτα σχετικές, έτσι είναι πρακτικά αδύνατο να συμπεράνουμε στο ποιο είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο για αυτό που θέλουμε να σπουδάσουμε.
Η Μεγάλη Βρετανία έχει καταφέρει να κατηγοριοποιήσει το εκπαιδευτικό της σύστημα και έτσι τα πτυχία των πανεπιστημίων είναι ισότιμα μεταξύ τους κατά απόλυτο έννοια με μόνο σημείο που πραγματικά κάνει την διαφόρα να είναι ο βαθμός
Τα καλύτερο πανεπιστήμιο είναι αυτό το οποίο καλύπτει τις ανάγκες τον σπουδών σας καλύτερα και έχει το πρόγραμμα με τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στις τωρινές και μετέπειτα επιδιώξεις σας αλλά και στο πορτοφόλι σας ειδικά όταν πρόκειται για μεταπτυχιακές σπουδές.
Θα ήταν άσκοπο να επιλέξει κάποιος ένα course που δεν του ταιριάζει μόνο και μόνο επειδή παρέχεται από κάποιο πανεπιστήμιο που έχει καλή θέση στην γενική κατάταξη. Το Βρετανικό υπουργείο παιδείας έχει κατηγοριοποιήσει το σύστημα εκπαίδευσης με βάση το NQF και έτσι όλα τα πτυχία έχουν τυπικά την ίδια αντιστοιχία όπως και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι αυτό που οι Πανεπιστημιακοί αλλά και οι φοιτητές εκφράζουν με την φράση “Quality of Teaching” και εκφράζει την ποιότητα της διδασκαλίας μέσα στις αίθουσες την μεταδοτικότητα και την προθυμία του καθηγητή αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή.
Δυστυχώς όμως αυτό είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί στατιστικά, αν όμως έχετε την τύχη να γνωρίσετε κάποιον που έχει περάσει από αυτό το πανεπιστήμιο σαν φοιτητής έχετε γνωρίσει το κατάλληλο πρόσωπο.
Επίσης μια καλή ιδέα είναι να συμβουλευτείτε την National Student Survey αλλά και την RAE για να έχετε μια πληρέστερη εικόνα και να δείτε ποιο ρεαλιστικά τα πράγματα.